Vikariat, vikarie och vikariatanställning

Vikariat är en tidsbegränsad anställningsform som enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) får tillämpas för ett anställningsavtal mellan en arbetsgivare och en arbetstagare.

Ett vikariat innebär att en person anställs för att ersätta en anställd som är ledig av någon anledning eller att en person anställs för en ledig tjänst som ännu inte har blivit tillsatt.

En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal och som träffar avtal om tidsbegränsad anställning för arbete som avses med kollektivavtalet, skall snarast underrätta den berörda lokala arbetstagarorganisationen om anställningsavtalet enligt lagen om anställningsskydd (1982:80).

Ett anställningavtal som avser ett vikariat kan upphöra att gälla utan uppsägning när anställningstiden gått ut eller när den ordinarie befattningshavaren återkommer till arbetet beroende på vad som skrivits i anställningsavtalet. Om en arbetsgivare inte vill ge en anställd som haft tidsbegränsad anställning i mer än 12 månader under de senaste 3 åren fortsatt anställning efter det att anställningen upphör måste han lämna skriftligt uppsägningbesked till den anställde och den lokala arbetstagarföreningen som den anställde tillhör minst en månad före anställningens utgång.

Om en anställd under en femårsperiod varit anställd hos arbetsgivaren som vikarie i mer än sammanlagt 2 år så går anställningen automatiskt över i en tillsvidareanställning enligt lagen om anställningsskydd (1982:80).

Bestämmelserna i lagen om anställningsskydd (1982:80) som gäller vikariat kan avtalas bort genom kollektivavtal varför andra regler om vikariat än de som anges i lagen om anställningsskydd (1982:80) kan gälla för en arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal.

Om en arbetsgivare eller en arbetstagare vill säga upp ett anställningsavtal som avser ett vikariat i förtid så tillämpas de vanliga reglerna om uppsägning enligt lagen om anställningsskydd (1982:80). En arbetsgivare måste ha saklig grund för en uppsägning och lämna ett skriftligt uppsägningsbesked till den anställde. Den anställde kan muntligen säga upp avtalet utan saklig grund men måste tillämpa en uppsägningstid om 1 månad om arbetsgivaren vill det.

Ett anställningsavtal om vikariat kan enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) också upphöra om arbetstagaren grovt misskött sig eller om arbetsgivaren väsentligen har åsidosatt sina åligganden mot arbetstagaren.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2009/12/09


Kontakta personalekonomi.se