Skatteavdrag enligt skattetabell

Huvudarbetsgivaren skall enligt skattebetalningslagen (1997:483) normalt göra skatteavdrag för preliminär inkomstskatt (A-skatt) enligt skattetabell så att den preliminär skatten så nära som möjligt motsvarar den slutliga skatten.

Den skattetabell som skall tillämpas för en viss anställd framgår av den anställdes A-skattesedel och beror på i vilken kommun den anställde var folkbokförd den 1 november året före inkomståret. Det skattetabell som gäller för en anställd bestäms av den avrundade kommunala inkomstskattesatsen. Om den kommunala inkomstskatten för en anställd är 31,50 % så skall skattetabell 31 tillämpas och om den kommunala inkomstskatten för en anställd är 31,51 % så skall skattetabell 32 tillämpas. Information om aktuell kommunal inkomstskatt för olika kommuner kan fås på Skatteverkets hemsida (www.skatteverket.se).

För fysiska personer som är begränsat skattskyldiga under hela beskattningsåret är den kommunala inkomstskatten 25 procent av den beskattningsbara förvärvsinkomsten. För begränsat skattskyldiga fysiska personer som skall beskattas med särskild inkomstskatt (SINK) är den kommunala inkomstskatten summan av de skattesatser för kommunal skatt och landstingsskatt som genomsnittligt tillämpas för beskattningsåret, multiplicerad med den beskattningsbara förvärvsinkomsten.

Det skatteavdrag som skall göras för en anställd enligt skattetabell beror på vilken kolumn i skattetabellen som skall tillämpas och den anställdes beskattningsbara lön (kontant bruttolön och skattepliktiga förmåner). En skattetabell under år 2010 hade totalt 6 kolumner och vilken kolumn som gällde för en specifik person framgår av nedanstående sammanställning.

Kolumn 1
- avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som är född 1945 eller senare. Allmän pensionsavgift ska betalas och inkomsten ger rätt till skattereduktion för arbetsinkomst.

Kolumn 2
- avser inkomster (t.ex. pensioner) till den som är född 1944 eller tidigare. Allmän pensionsavgift ska inte betalas och inkomsten ger inte rätt till någon skattereduktion för arbetsinkomst.

Kolumn 3
- avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som är född 1938-1944. Allmän pensionsavgift ska betalas och inkomsten ger rätt till en högre skattereduktion för arbetsinkomst än enligt kolumn 1.

Kolumn 4
- avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som är född 1937 eller tidigare. Allmän pensionsavgift ska därför inte betalas. Inkomsten ger samma rätt till skattereduktion för arbetsinkomst som enligt kolumn 3.

Kolumn 5
- avser andra pensionsgrundande ersättningar än löner m.m., t.ex. ersättning från arbetslöshetskassa och egen arbetsskadelivränta, till den som är född 1938 eller senare. Allmän pensionsavgift ska betalas på inkomsten men denna ger inte någon rätt till skattereduktion för arbetsinkomst.

Kolumn 6
- avser inkomster (t.ex. pensioner) till den som är född 1945 eller senare. Allmän pensionsavgift ska inte betalas och inkomsten ger inte rätt till någon skattereduktion för arbetsinkomst.

När arbetsgivaren vet vilken skattetabell och vilken skattekolumn som skall tillämpas för en anställd kan arbetsgivaren få fram vilken preliminär inkomstskatt som skall dras av från den anställdes lön. Den skatt som skall dras av enligt skattetabell kan antingen hittas i de skattetabeller som finns att tillgå på skatteverkets hemsida (www.skatteverket.se) eller beräknas automatiskt av ett löneprogram genom att anställningsregistret ange de anställdes skattetabell och skattekolumn.

När skatteavdrag görs enligt skattetabell så tas hänsyn till den kommunala inkomstskatten, den statliga inkomstskatten, grundavdraget, avdraget för allmän pensionsavgift och jobbskatteavdraget. För en anställd med skattetabell 31 som har en månadslön under år 2009 om 1 500 SEK skall inget skatteavdrag (0 %) göras. För en anställd med skattetabell 31 och skattekolumn 1 som har en månadslön under år 2009 om 50 000 SEK skall ett skatteavdrag om 17 660 SEK (35,32 %) göras.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2012/12/18


Kontakta personalekonomi.se