Semesterskuld, semesteravsättning och semesterlöneskuld

Anställda tjänar löpande in till sin semesterlön och semesterledighet under semestårets intjänandeår och därför ökar arbetsgivarens semesterskuld eller semesterlöneskuld till de anställda vid varje löneutbetalning.

En semesterskuld utgörs av arbetsgivarens förpliktelse att betala ut semesterlön när de anställda tar semester och att betala ut semesterersättning när de anställda slutar. Anställd personal har enligt semesterlagen (1977:480), kollektivavtal och anställningsavtal rätt till viss semesterledighet och semesterlön i förhållande till den semesterlönegrundande arbetstiden och bruttolönen under intjänandeåret.

Arbetsgivarens semesterskuld till en anställd ökar när den anställde arbetar och när den anställde har semesterlönegrundande frånvarotid. Arbetsgivarens semesterlöneskuld till en anställd minskar när den anställde tar ut semesterlön under semesterledigheten eller då den anställde erhåller semesterersättning från arbetsgivaren.

En arbetsgivare gör löpande semesteravsättningar för att få en uppfattning om den aktuella semesterskulden, för att trygga semesterlönen och för att kostnadsföra de anställdas intjänade semesterlön. Semesteravsättningarna görs både i löneprogrammet och i bokföringen och semesterskulden i bokföringen måste stämmas av mot den registrerade semesterskulden i löneprogrammet. Den verkliga semesterlöneskulden kan skilja sig från den registrerade semesterlöneskulden då den verkliga semesterskulden normalt fastställs i samband med det att semesterårsavslutet görs.

En arbetsgivare bokför normalt löpande vid varje lönekörning semesteravsättningar för att kostnaderna för semesterlönen skall uppstå i de månader då semesterlönen tjänas in och för att semesterskulden skall redovisas löpande. Semesteravsättningarna bokförs som en kostnad och en ökning av semesterskulden. När semesterlön eller semesterersättning betalas ut så bokförs en negativ kostnad respektive en minskning av semesterskulden.

Semesteravsättningarna beräknas genom att den utbetalda bruttolönen multipliceras med en procentsats och den löneansvarige gör en inställning för semesteravsättningen i procent i löneprogrammet. Om semesterlagens bestämmelser tillämpas så skall semesteravsättningen vara 12 % av den semesterlönegrundande bruttolönen.

I ett löneprogram registreras semesteravsättningar på varje enskild anställd så att det går att få information om den aktuella semesterskulden för varje anställd. De löpande semesteravsättningarna som görs motsvarar dock inte alltid den verkliga semesterlöneskulden varför avstämningar för semesterlöneskulden måste göras kontinuerligt. När en anställd har semesterlönegrundande frånvarotid så registreras ingen bruttolön för den anställde varför inte någon semesteravsättning för den här tiden kan registreras. När ett semesterårsavslut görs så fastställs den verkliga semesterlöneskulden per anställd avseende semesterårets intjänandeår.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2009/12/17


Kontakta personalekonomi.se