Semesterrätt, semesterdagar och semesterdaglön

En anställd har en semesterrätt att under semesteråret ta ut semesterledighet under ett visst antal semesterdagar med semesterlön i förhållande till hur länge den anställde har arbetat hos arbetsgivaren under intjänandeåret.

Bestämmelser om semesterrätt, betalda semesterdagar och semesterdaglön finns i semesterlagen (1977:480) och i kollektivavtal, en arbetsgivare kan i anställningsavtal ge bättre villkor när det gäller semester än minimikraven i semesterlagen eller kollektivavtal.

Semesteråret är den tolvmånadersperiod då semesterledigheten skall tas ut och semesterlönen betalas ut. Intjänandeåret är det år då betalda semesterdagar och semesterlön tjänas in.

Semesteråret är enligt semesterlagen (1977:480) perioden mellan den 1 april år 1 till och med den 31 mars år 2 och intjänandeåret är det semesterår som föregår det aktuella semesteråret. Ett semesterår kan dock även vara kalenderår enligt vissa kollektivavtal och även avse andra perioder. Semesteråret och intjänandeåret kan i vissa fall sammanfalla så att semesterlön betalas ut samtidigt som den tjänas in.

En anställd har enligt semesterlagen (1977:480) en semesterrätt om 25 dagar per semesterår om inte anställningen påbörjas efter den 31 augusti då den anställde i stället har en semesterrätt om 5 dagar. En anställd kan enligt kollektivavtal eller anställningsavtal ha en längre semesterrätt än 25 dagar per semesterår. Semesterrätten under semesteråret kan bestå av både betalda och obetalda semesterdagar och antalet betalda semesterdagar beror på hur länge den anställde har arbetat hos arbetsgivaren under intjänandeåret. Antalet betalda semesterdagar beräknas på följande sätt:

(antal anställningsdagar/365)*semesterrätten

I antalet anställningsdagar skall inte sådan frånvaro som inte är semestergrundande räknas in. Sjukfrånvaro, föräldraledighet, vård av sjukt barn och studieledighet är exempel på frånvaro som under vissa dagar är semestergrundande frånvaro. Om antalet beräknade semesterdagar blir ett decimaltal skall avrundning ske uppåt till närmaste heltal. En anställd som har mer än 20 betalda semesterdagar måste ta ut en semester om 20 dagar men får spara de överskjutande dagarna till ett senare år, dock maximalt i fem år.

Under semesterledigheten skall den anställde erhålla semesterlön under de betalda semesterdagarna. Semesterlönen får enligt semesterlagen (1977:480) beräknas enligt sammalöneregeln avseende veckolön och månadslön men skall beräknas enligt procentregeln i andra fall. Semesterlön skall enligt semesterlagen (1977:480) beräknas enligt procentregeln avseende årslön, timlön, rörlig lön, anställda som har ändrat sysselsättningsgrad och anställda som har haft semesterlönegrundande frånvaro.

När en procentregel tillämpas för semesterlön beräknas semesterlönen per semesterdag som en semesterdaglön utifrån gällande procentsats och den semesterlönegrundande lönen under intjänandeåret. Procentregeln enligt semesterlagen (1977:480) innebär att semesterlönen utgör 12 % av den semesterlönegrundande lönen men andra procentsatser kan tillämpas i kollektivavtal.

Den semestergrundande lönen består av verklig fast lön, verklig rörlig lön och lön som skulle ha intjänats vid semesterlönegrundande frånvaro. Semesterdaglön är den beräknade semesterlönen avseende intjänandeåret dividerat med antalet betalda semesterdagar. Semesterdaglön beräknas bland annat för timaavlönade som erhåller ersättning per timme och för rörlig ersättning.

Semesterdaglön: semesterlön/antalet betalda semesterdagar

Semesterlönen per sparad semesterdag utgör enligt semesterlagen (1977:480) den semesterdaglön som gäller per betald semesterdag under det semesterår då de sparade semesterdagarna tas ut. Detta är en förändring jämfört med tidigare regler om sparade semesterdagar i semesterlagen (1977:480) enligt nedan.

Tidigare regler om sparade semesterdagar i semesterlagen (1977:480): Semesterlönen för sparade semesterdagar skall beräknas på den semestergrundande lönen under intjänandeåret avseende det semestår då de sparade semesterdagarna tas ut. Semesterdaglönen för varje sparad semesterdag är 0,48 % (12/25) av den semestergrundande lönen under intjänandeåret före det semestår då de sparade semesterdagarna tas ut. Om sysselsättningsgraden för den anställde varit annorlunda när de sparade semesterdagarna tjänades in måste den semestergrundande lönen under intjänandeåret omräknas till sysselsättningsgraden då de sparade semesterdagarna tjänades in. Den semestergrundande lönen kan även behöva justeras för icke semesterlönegrundande frånvaro under intjänandeåret då det inte är säkert att den anställde hade icke semesterlönegrundande frånvaro när de sparade semesterdagarna tjänades in.

Semesterlönen enligt en sammalöneregel i semesterlagen (1977:480), kollektivavtal eller anställningsavtal beräknas och betalas ut på ett annat sätt jämfört med vad som gäller avseende en procentregel. En månadsavlönad behåller sin fasta månadslön när de betalda semesterdagarna tas ut och erhåller ett semestertillägg om 0,8 % (0,43 % enligt semesterlagen) på månadslönen per betald semesterdag. Den här beräkningen och utbetalningen av semesterlön görs oberoende av om det är semesterdagar från intjänandeåret eller sparade semesterdagar som tas ut. Semesterlön som avser rörlig ersättning såsom provision beräknas på den erhållna semesterlönegrundande rörliga ersättningen under intjänandeåret enligt nedan.

Kollektivavtal: rörlig lön under intjänandeåret * semesterrätten * 0,5 %
Semesterlagen: rörlig lön under intjänandeåret * 12 %

Semesterlön på rörlig ersättning skall enligt semesterlagen (1977:480) beräknas som den semesterlönegrundande rörliga ersättningen under intjänandeåret multiplicerat med 12 %. Om sammalöneregeln tillämpas så skall semesterlön på rörlig lön betalas ut senast en månad efter semesterårets utgång enligt semesterlagen (1977:480). När procentregeln tillämpas så finns det inget i semesterlagen (1977:480) som hindrar att semesterlön på rörlig ersättning sparas. Sparade semesterdagar som läggs ut skall dock betraktas som intjänade under det närmast föregående intjänandeåret enligt semesterlagen (1977:480). Det blir då mest korrekt att betala ut semesterlön på rörlig ersättning under semesteråret, helst i samband med det att semesterledigheten tas ut. Om man sparar semesterlön på rörlig ersättning så kan den anställde få för mycket eller för lite för sina sparade semesterdagar.

Här ges inga exempel utan detta sker i de avsnitt som beskriver hur semesterlön skall registreras och betalas ut i samband med lönekörningen.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2018/12/11


Kontakta personalekonomi.se