Provisionslön och provision vid löneregistrering med exempel

Provisionslön är en rörlig ersättning som baserar sig på den anställdes prestationer under en viss period och kan utgöra en procentuell andel av försäljningen under en månad.

Provision är en vanlig ersättningsform för anställda säljare kombinerat med en fast månadslön eller en fast timlön. Provisionslön kan vara en bra ersättningsform för att uppmuntra till bättre prestationer jämfört med vad som kan förväntas av en anställd med fast lön.

Provisionslön kan betalas ut i förskott med avräkning vid ett senare tillfälle eller betalas ut efter det att provisionen har fastställts för en period. Även om provisionslön betalas ut i månaden efter intjänandemånaden så är det inte säkert att det är den korrekta provisionen som betalas ut eftersom senare krediteringar kan göra att provisionen måste justeras.

Den provision som en anställd skall erhålla framgår av det anställningsavtal som har tecknats mellan arbetsgivaren och den anställde och kan vara en procentuell andel av den försäljning som den anställde skapar åt arbetsgivaren under en period.

Provisionslön är semesterlönegrundande rörlig lön och semesterlönen på sådan rörlig lön betalas ut i sin helhet under semesteråret som semesterdaglön. Enligt semesterlagen (1977:480) utgör semesterlönen på rörlig lön 12 % av den totala rörliga ersättningen under intjänandeåret. Enligt kollektivavtal för tjänstemän beräknas semesterlönen på rörlig lön som "Rörlig lön under intjänandeåret * Semesterrätten * 0,5 %". Semesterlön som beräknas på rörlig lön måste betalas ut under semesteråret och kan inte sparas till ett senare semesterår.

Vid löneregistreringen registreras provisionslön oftast enbart med belopp och räknas som kontant bruttolön. På beloppet för den utbetalda provisionslönen skall arbetsgivaren redovisa och betala arbetsgivaravgift i enlighet med vad som gäller för den specifika personen som erhåller provisionslönen. Arbetsgivaren skall även göra avdrag för preliminärskatt enligt skattetabell på den utbetalda bruttolönen i enlighet med den skattetabell som gäller för den specifika personen som erhåller provisionslönen. Den avdragna preliminärskatten skall redovisas i arbetsgivardeklaration och betalas till Skatteverket. Månadslönen (bruttolönen) minus den avdragna preliminärskatten utgör den anställdes nettolön som skall betalas ut till den anställde. Om provisionslön betalas ut en gång per år görs skatteavdrag inte enligt skattetabell utan med engångsskatt i stället.

Provisionslön är normalt pensionsgrundande, Fora-grundande, grundande för tjänstepension och sjukpenninggrundande vilket innebär att en viss procentsats av bruttolönen ger pensionsrätt, försäkringsrätt och rätt till sociala ersättningar från Försäkringskassan såsom sjukpenning. Provisionslön kan vara grundande för fackavgift, facklig granskningsavgift och arbetstidsförkortning. En arbetstagarorganisation kan kräva att arbetsgivaren skall göra avdrag för fackföreningsavgift och eventuell facklig granskningsavgift från den anställdes nettolön och betala dessa avgifter till fackföreningen åt arbetstagaren.

I arbetsgivardeklarationen avseende den anställde skall beloppet för provisionslön redovisas i ruta 011 som "Kontant ersättning" och den avdragna preliminärskatten skall redovisas i ruta 001 som "Avdragen preliminär skatt".

Exempel: provisionslön till tjänsteman
En tjänsteman har en provision om 25 % på den försäljning i pengar som han skapat åt arbetsgivaren. Under oktober sålde tjänstemannen för 100 000 SEK och skall därför erhålla en provision om 25 000 SEK (100000*25%) vid löneutbetalningen den 25 november år 2009. Avdrag för preliminärskatt skall göras enligt skattetabell 31:00 med 5 988 SEK och en nettolön om 19 012 SEK skall utbetalas till tjänstemannen.

Löneart Benämning Kvantitet Enhet À-pris Belopp Konto
621 Provision 25 000 7210

Observera att skatteavdrag enligt skattetabell 31:00 inte innebär ett avdrag om 31 % eftersom hänsyn tas till grundavdrag, jobbskatteavdrag och statlig skatt i skatteavdrag enligt skattetabell.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2018/12/11


Kontakta personalekonomi.se