Projektanställning och projektarbete

En projektanställning är en allmän visstidsanställning som avser ett visst arbete eller ett visst projekt och utgör en tillåten anställningsform enligt lagen om anställningsskydd (1982:80).

Projektanställning är en vanlig anställningsform inom byggbranschen då byggföretag anlitas för kortare eller längre byggarbeten för vilka det krävs arbetskraft men där det är osäkert om de anställda byggjobbarna kan beredas arbete när byggprojektet är avslutat.

En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal och som träffar avtal om tidsbegränsad anställning för arbete som avses med kollektivavtalet, skall snarast underrätta den berörda lokala arbetstagarorganisationen om anställningsavtalet enligt lagen om anställningsskydd (1982:80).

En projektanställning upphör att gälla utan uppsägning när det avtalade arbetet för ett projekt har slutförts enligt lagen om anställningsskydd (1982:80). Om en arbetsgivare inte vill ge en anställd som haft tidsbegränsad anställning i mer än 12 månader under de senaste 3 åren fortsatt anställning efter det att anställningen upphör måste han lämna skriftligt uppsägningbesked till den anställde och den lokala arbetstagarföreningen som den anställde tillhör minst en månad före anställningens avslutande. En arbetstagare som inte vill fortsätta en projektanställning behöver inte lämna uppsägningsbesked till arbetsgivaren.

Om en anställd under en femårsperiod varit anställd hos arbetsgivaren i allmän visstidsanställning i mer än sammanlagt 2 år så går anställningen automatiskt över i en tillsvidareanställning enligt lagen om anställningsskydd (1982:80).

Bestämmelserna i lagen om anställningsskydd (1982:80) som gäller allmän visstidsanställning kan avtalas bort genom kollektivavtal varför andra regler om allmän visstidsanställning än de som anges i lagen om anställningsskydd (1982:80) kan gälla för en arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal.

Om en arbetsgivare eller en arbetstagare vill säga upp ett anställningsavtal som avser en projektanställning i förtid så tillämpas de vanliga reglerna om uppsägning enligt lagen om anställningsskydd (1982:80), den uppsägningstid som skall gälla måste vara avtalad. En arbetsgivare måste ha saklig grund för en uppsägning och lämna ett skriftligt uppsägningsbesked till den anställde. Den anställde kan muntligen säga upp avtalet utan saklig grund men måste tillämpa den uppsägningstid som har avtalats i anställningsavtal eller kollektivavtal.

Ett anställningsavtal om projektanställning kan enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) också upphöra om arbetstagaren grovt misskött sig eller om arbetsgivaren väsentligen har åsidosatt sina åligganden mot arbetstagaren.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2011/07/07


Kontakta personalekonomi.se