Månadslön vid löneregistrering med exempel

Månadsavlönade anställda erhåller en månadslön vid varje löneutbetalningstillfälle som avser ersättning för arbete hos arbetsgivaren under den innevarande eller föregående månaden.

En månadslön utgör en fast ersättning per månad som är oberoende av hur många arbetsdagar eller arbetstimmar det är under månaden. Den månadslön som den anställde erhåller varje månad framgår av anställningsavtalet och beror bland annat på befattning, erfarenhet, arbetsuppgifter och sysselsättningsgrad.

Månadslön kan betalas ut under intjänandemånaden eller i månaden efter intjänandemånaden. För tjänstemän är det vanligt att den månadslön som betalas ut avser arbete under den innevarande månaden. För kollektivanställda arbetare är det vanligt att den månadslön som utbetalas avser månadslön som intjänats under kalendermånaden som föregår löneutbetalningsmånaden.

När en månadsavlönad anställd är ledig eller på annat sätt frånvarande från arbetet så görs löneavdrag från den fasta månadslönen per arbetsdag, kalenderdag eller arbetstimme. Löneavdrag för ledighet och annan frånvaro från arbetet som görs vid löneutbetalningen avser ledighet och frånvaro under den kalendermånad som föregår löneutbetalningsmånaden även om löneutbetalningen avser månadslön som intjänas under den innevarande månaden.

När en månadsavlönad anställd arbetat mertid, jourtid, övertid och/eller gjort sig förtjänt av rörlig ersättning så görs ett lönetillägg till den fasta månadslönen per arbetsdag, arbetstimme eller med en procentuell andel av underlaget för den rörliga ersättningen. Lönetillägg för extra arbete eller rörlig ersättning som görs vid löneutbetalning avser extra arbete eller rörlig ersättning under den kalendermånad som föregår löneutbetalningsmånaden även om löneutbetalningen avser månadslön som intjänas under den innevarande månaden.

Vid löneregistreringen registreras månadslön med kvantitet i timmar och med belopp i gällande valuta. Antalet timmar för månadslönen räknas som arbetad tid och beloppet för månadslönen räknas som kontant bruttolön. Arbetstiden avseende månadslönen är semesterlönegrundande arbetstid och beloppet avseende månadslönen är semesterlönegrundande lön.

På beloppet för den utbetalda månadslönen skall arbetsgivaren redovisa och betala arbetsgivaravgift i enlighet med vad som gäller för den specifika personen som erhåller månadslönen. Arbetsgivaren skall även göra avdrag för preliminärskatt enligt skattetabell på den utbetalda bruttolönen i enlighet med den skattetabell som gäller för den specifika personen som erhåller månadslönen. Den avdragna preliminärskatten skall redovisas i arbetsgivardeklaration och betalas till Skatteverket. Månadslönen (bruttolönen) minus den avdragna preliminärskatten utgör den anställdes nettolön som skall betalas ut till den anställde.

Månadslön är normalt pensionsgrundande, Fora-grundande, grundande för tjänstepension och sjukpenninggrundande vilket innebär att en viss procentsats av bruttolönen ger pensionsrätt, försäkringsrätt och rätt till sociala ersättningar från Försäkringskassan såsom sjukpenning. Månadslön kan vara grundande för fackavgift, facklig granskningsavgift och arbetstidsförkortning. En arbetstagarorganisation kan kräva att arbetsgivaren skall göra avdrag för fackföreningsavgift och eventuell facklig granskningsavgift från den anställdes nettolön och betala dessa avgifter till fackföreningen åt arbetstagaren.

I arbetsgivardeklarationen avseende den anställde skall beloppet för månadslönen redovisas i ruta 011 som "Kontant ersättning" och den avdragna preliminärskatten skall redovisas i ruta 001 som "Avdragen preliminär skatt".

Exempel: månadslön till tjänsteman
En tjänsteman har en månadslön om 25 000 SEK och vid löneutbetalningen den 25 november år 2009 skall månadslönen avseende november månad med 168 arbetstimmar betalas ut till tjänstemannen. Avdrag för preliminärskatt skall göras enligt skattetabell 31:00 med 5 988 SEK och en nettolön om 19 012 SEK skall utbetalas till tjänstemannen.

Löneart Benämning Kvantitet Enhet À-pris Belopp Konto
101 Månadslön tjm 168 Tim 25 000 7210

Observera att skatteavdrag enligt skattetabell 31:00 inte innebär ett avdrag om 31 % eftersom hänsyn tas till grundavdrag, jobbskatteavdrag och statlig skatt i skatteavdrag enligt skattetabell.

Exempel: månadslön till kollektivanställd arbetare
En arbetare har en månadslön om 25 000 SEK och vid löneutbetalningen den 25 november år 2009 skall månadslönen avseende oktober månad med 176 arbetstimmar betalas ut till arbetaren. Avdrag för preliminärskatt skall göras enligt skattetabell 31:00 med 5 988 SEK och en nettolön om 19 012 SEK skall utbetalas till arbetaren.

Löneart Benämning Kvantitet Enhet À-pris Belopp Konto
200 Månadslön koll 176 Tim 25 000 7010

Observera att skatteavdrag enligt skattetabell 31:00 inte innebär ett avdrag om 31 % eftersom hänsyn tas till grundavdrag, jobbskatteavdrag och statlig skatt i skatteavdrag enligt skattetabell.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2018/12/11


Kontakta personalekonomi.se