Löneavdrag, bruttolöneavdrag och nettolöneavdrag

Löneavdrag från lönen görs när en månadsavlönad anställd har rapporterad frånvaro eller om en anställd skall betala arbetsgivaren för förmåner eller annat. En timavlönad anställd får ingen fast månadslön varför inget löneavdrag görs för timavlönade vid frånvaro.

Ett löneavdrag kan vara ett bruttolöneavdrag eller ett nettolöneavdrag, vid frånvaro görs bruttolöneavdrag. Ett bruttolöneavdrag innebär att ett avdrag görs från bruttolönen, detta minskar arbetsgivarens arbetsgivaravgift och den avdragna preliminärskatten för den anställde. Ett nettolöneavdrag innebär att ett avdrag görs direkt från nettolönen.

Om en anställd betalar för en skattepliktig förmån genom att arbetsgivaren gör ett bruttolöneavdrag från bruttolönen så måste arbetsgivaren ändå ta upp den skattepliktiga förmånen till beskattning på lönebeskedet, ett bruttolöneavdrag innebär endast att den anställde får en lägre lön. Avdrag för preliminär a-skatt görs bara i den mån det finns bruttolön att göra avdrag från, något avdrag för preliminär a-skatt görs inte om bara förmånen tas upp i lönekörningen.

Om den anställde betalar för en skattepliktig förmån genom ett nettolöneavdrag från nettolönen så behöver arbetsgivaren inte ta upp den skattemässiga förmånen till beskattning i lönebeskedet. Om företaget har köpt något till en anställd för dennes privata bruk så behöver ingen förmånsbeskattning ske om företaget exempelvis bokför utgifterna inklusive moms som en fordran på en anställd och sedan bokför inbetalningen från den anställde som en reducering av den fordran som uppstått på den anställde. Om den anställde inte betalar för hela förmånsvärdet inklusive moms så måste mellanskillnaden tas upp till förmånsbeskattning.

Löneavdrag från månadsavlönades bruttolön vid frånvaro görs olika beroende på om avdraget skall göras per kalenderdag, arbetsdag eller arbetstimme. När avdraget görs per arbetstimme så skall avtalstiden enligt kollektivavtal eller anställningsavtal användas som nämnare, månadslönen för en deltidsanställd måste justeras till en heltidsmånadslön. Vanlig avtalstid för tjänstemän är 175 timmar per månad och vanlig avtalstid för handelsanställda är 166 timmar per månad.

Så här beräknas löneavdrag vid frånvaro
Löneavdrag per arbetsdag: Månadslön * 12 / 260 dagar
Löneavdrag per arbetsdag: Månadslön / 21 dagar (25 dagar vid 6 dagars vecka)
Löneavdrag per arbetsdag: Månadslön * 4,6 %
Löneavdrag per kalenderdag: Månadslön * 12 / 365 dagar
Löneavdrag per kalendermånad: Månadslönen
Löneavdrag per arbetstimme: (Månadslön/sysselsättningsgrad)/avtalstid
Löneavdrag per arbetstimme: (Månadslön*12)/(52*veckoarbetstid)

Exempel: löneavdrag vid frånvaro
En deltidsanställd tjänsteman med en månadslön på 14 000 SEK, en sysselsättningsgrad om 60 % och en avtalstid om 175 timmar per månad.

Löneavdrag per arbetsdag: 646,15 SEK (14 000 * 12 / 260 dagar)
Löneavdrag per arbetsdag: 666,67 SEK (14 000 / 21 dagar)
Löneavdrag per arbetsdag: 644 SEK (14 000 * 4,6 %)
Löneavdrag per kalenderdag: 460,20 SEK (14 000 * 12 / 365 dagar)
Löneavdrag per kalendermånad: 14 000 SEK
Löneavdrag per arbetstimme: 133,33 SEK ((14 000/0,6)/175)
Löneavdrag per arbetstimme: 134,62 SEK ((14 000*12)/(52*24))

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2018/12/11


Kontakta personalekonomi.se