Körjournal

En körjournal används av en anställd för att registrera tjänstekörning och privat körning under en viss period, en körjournal utgör underlag för löneregistreringen.

I en körjournal anger den anställde namn, anställningsnummer, eventuell avdelning eller annan resultatenhet och den period som körjournalen avser. Utgångspunkten för registreringen av körda mil är den ingående mätarställningen vid periodens början. Därefter registreras varje körning med datum, ärende, resväg och antal kilometer för körningen. I slutet av körjournalen anges den utgående mätarställningen vid periodens slut och den privata körningen respektive tjänstekörningen summeras för sig. Körjournalen är uppbyggd på så sätt att det skall gå att göra en avstämning mellan ingående mätarställning och utgående mätarställning, detta för att kunna kontrollera fullständigheten i registrerade körningar.

En körjournal används även för att registrera antalet passager med trängselskatt. Trängselavgifter vid privat körning med en förmånsbil är numera en skattepliktig förmån, om företaget betalar dessa avgifter åt den anställde.

En körjournal kan utgöra underlag för utbetalning av milersättning (bilersättning) om den anställde har använt sin egen bil eller förmånsbil (företagets bil) och betalt drivmedlet själv, eller underlag för beräkning och redovisning av drivmedelsförmån om företaget har betalt drivmedel för den anställdes privata körning.

Milersättning för tjänstekörning är skattefri upp till ett visst belopp, milersättning som överstiger skattefritt belopp är skattepliktig som vanlig lön. För år 2019/2020 är den skattefria ersättningen för tjänstekörning 18,5 kr/mil om egen bil används, 6,5 kr/mil om tjänstebil som drivs med diesel används och 9,5 kr/mil om tjänstebil som drivs med annat än diesel används. En person som använder egen motorcykel eller mopedbil vid tjänstekörning kan få skattefri milersättning med 9 kr/mil, för egen moped är den skattefria ersättningen 4,5 kr/mil.

Om företaget har betalat drivmedel till en anställd avseende privat körning uppstår det en drivmedelsförmån som skall tas upp till beskattning vid lönekörningen. Underlaget för arbetsgivaravgift avseende en drivmedelsförmån utgörs av marknadsvärdet för drivmedlet inklusive moms och underlaget för det preliminära skatteavdraget utgörs av marknadsvärdet för drivmedlet inklusive moms multiplicerat med 1,2 (detta sista värde är vad som skall anges vid punkt 018 i arbetsgivardeklarationen för den anställde).

En körjournal skall skrivas under av den anställde, godkännas och lämnas till löneavdelningen i god tid före löneregistreringen.

Gratis mall för körjournal

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad: 2019-12-17


Dela innehåll


Kontakta personalekonomi.se