Kontantprincipen

Kontantprincipen tillämpas när det gäller beskattning av kontant bruttolön och skattepliktiga förmåner. Kontantprincipen innebär att kontant bruttolön skall beskattas när den betalas ut och att skattepliktiga förmåner skall beskattas när de kan disponeras av den anställde.

Kontantprincipen styr tidpunkten för när arbetsgivaren skall redovisa och betala arbetsgivaravgift samt avdragen preliminärskatt till Skatteverket. I kalendermånaden efter det att den kontanta bruttolönen har betalats ut och de skattepliktiga förmånerna har redovisats skall arbetsgivaren i arbetsgivardeklaration redovisa och till Skatteverket betala personalskatterna.

I arbetsgivardeklarationen skall arbetsgivaren redovisa den kontanta bruttolön som betalats ut för alla anställda under den föregående månaden, beloppet för skattepliktiga förmåner de anställda har tagit del av, arbetsgivaravgifterna på skatteunderlaget och den avdragna preliminärskatten från de anställdas kontanta bruttolön.

Kontantprincipen tillämpas både för arbetsgivaren och de anställda. De anställda skall under ett inkomstår beskattas för den kontanta bruttolön som betalats ut och de skattepliktiga förmåner som har redovisats på lönebeskeden under inkomståret.

Kontantprincipen styr arbetsgivarens redovisning i arbetsgivardeklaration och beskattningstidpunkten för både arbetsgivaravgift och den anställdes inkomstskatt.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2018-12-11


Dela innehåll


Kontakta personalekonomi.se