Kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan en arbetstagarorganisation (fackförening) och en arbetsgivarorganisation eller en enskild arbetsgivare som berör allmänna anställningsvillkor för de anställda.

Ett kollektivavtal gäller från och med det datum då arbetsgivarorganisationen som arbetsgivaren tillhör eller arbetsgivaren själv har skrivit på kollektivavtalet. Ett kollektivavtal innehåller kompletterande och avvikande bestämmelser jämfört med de arbetsrättsliga lagarna.

Kollektivavtal upprättas av fackföreningar som riktar sig till specifika branscher och det finns kollektivavtal både för arbetare (LO) och tjänstemän.

Ett kollektivavtal innehåller bland annat bestämmelser om minimilön, arbetstid, övertidsersättning, OB-ersättning, sjuklön, restidsersättning, semester, ledighet, arbetsmiljö, utbildning, uppsägning, försäkringar och pension.

Bestämmelserna i ett kollektivavtal gäller även för personal på arbetsplatsen som inte är ansluta till något fackförbund om arbetsgivaren har förbundit sig till detta kollektivavtal.

Ett kollektivavtal innehåller minimibestämmelser och det finns därför inget som hindrar att bättre lön och villkor förhandlas fram mellan arbetstagare och arbetsgivare i ett anställningsavtal.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad: 2015-12-11


Dela innehåll


Kontakta personalekonomi.se