Engångsskatt på engångsbelopp och engångsskattetabell

En arbetsgivare som betalar ut engångsbelopp eller sidoinkomster till en anställd skall göra avdrag för preliminär inkomstskatt med en engångsskatt.

Engångsskatt beräknas genom att multiplicera den skattepliktiga bruttolönen med en procentsats i enlighet med en engångsskattetabell eller i enlighet med en fast procentsats.

Enligt skattebetalningslagen (1997:483) skall skatteavdrag med en engångsskatt om 30 % göras från sidoinkomst, från ersättning som inte avser en bestämd tidsperiod eller inte betalas ut vid regelbundet återkommande tillfällen, från ersättning för arbete som inte pågår i mer än en vecka och från ersättning som redovisas i förenklad självdeklaration.

Huvudarbetsgivaren som betalar ut den anställdes huvudinkomst skall inte göra skatteavdrag med 30 % på engångsbelopp utan skall i stället göra skatteavdrag enligt engångsskattetabell. Engångsbelopp kan exempelvis vara retroaktiv lön, semesterersättning, avgångsvederlag och tillfällig bonus men är aldrig ersättningar som betalas ut varje månad.

När skatteavdrag skall göras med engångskatt så kan man hitta den skattesats som skall gälla för en anställd i en engångsskattetabell utifrån den beräknade årsinkomsten för den anställde. Engångsskatten bestäms genom att man uppskattar årsinkomsten, dividerar denna med 12 och beräknar procentsatsen utifrån skatteavdraget enligt aktuell skattetabell.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2012/12/18


Kontakta personalekonomi.se