Anställningsbevis och anställningsavtal

När en person anställs kan det vara bra att upprätta ett skriftligt anställningsavtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren med de anställningsvillkor som gäller för anställningen. Ett skriftligt anställningsavtal utgör ett anställningsbevis.

Enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) skall arbetsgivaren senast en månad efter det att arbetstagaren har börjat arbeta lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet. Om anställningstiden är kortare än tre veckor, är arbetsgivaren inte skyldig att lämna sådan information. Informationen skall innehålla åtminstone följande uppgifter:

1. Arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, anställningens tillträdesdag samt arbetsplatsen.
2. En kort specificering eller beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller tjänstetitel.
3. Om anställningen gäller tills vidare eller för begränsad tid eller om den är en provanställning samt
a) vid anställning tills vidare: de uppsägningstider som gäller,
b) vid anställning för begränsad tid: anställningens slutdag eller de förutsättningar som gäller för att anställningen skall upphöra och vilken form av tidsbegränsad anställning som anställningen avser,
c) vid provanställning: prövotidens längd.
4. Begynnelselön, andra löneförmåner och hur ofta lönen skall betalas ut.
5. Längden på arbetstagarens betalda semester och längden på arbetstagarens normala arbetsdag eller arbetsvecka.
6. Tillämpligt kollektivavtal, i förekommande fall.

Ett anställningsbevis kan användas för att skriftligen lämna den information som krävs enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) till den anställde. Ett anställningsavtal skall som minst innehålla den information som krävs enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) och bör även skrivas under av både arbetsgivaren och arbetstagaren för att därigenom skapa ett starkare anställningsbevis. Underskriften från arbetsgivaren skall göras av någon som är firmatecknare eller som har fullmakt från en firmatecknare.

Ett anställningsavtal kan innehålla hänvisningar till lagar, kollektivavtal och andra avtal. Exempelvis så kan det i anställningsavtalet stå att den anställde har semesterledighet och semesterlön enligt semesterlagen (1977:480) och att den anställde har uppsägningstider enligt lagen om anställningsskydd (1982:80).

Gratis mall för anställningsavtal
Gratis mall för sekretessavtal

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2013/06/07


Kontakta personalekonomi.se