Turordning och företrädesrätt till återanställning

Vid uppsägning av arbetsgivaren på grund av arbetsbrist skall bestämmelserna om turordning och företrädesrätt till återanställning i lagen om anställningsskydd (1982:80) tillämpas.

Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (1982:80) innebär att arbetsgivaren måste säga upp anställd personal i en viss turordning. En arbetsgivare med högst 10 arbetstagare får undanta högst två arbetstagare som är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten, i hela företaget och inte per driftsenhet. Företagsledare, medlemmar i arbetsgivarens familj, arbetare i arbetsgivarens hushåll och anställda med särskilt anställningsstöd skall inte ingå vid beräkning av antalet arbetstagare.

En arbetsgivare med flera driftsenheter skall enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) fastställa en turordning för varje enhet för sig, en driftsenhet är en verksamhet i en egen byggnad.

Turordningen bestäms med utgångspunkt i varje arbetstagares sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren. Arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid, om anställningstiden är lika har äldre företräde framför yngre. Arbetstagare som har nedsatt arbetsförmåga och som på grund därav har beretts särskild sysselsättning hos arbetsgivaren skall, om det kan ske utan allvarliga olägenheter, få företräde till fortsatt arbete oberoende av turordningen. Om en anställd måste omplaceras för fortsatt anställning måste denne ha tillräckliga kvalifikationer för arbetet.

Arbetstagare som har sagts upp på grund av arbetsbrist har företrädesrätt till återanställning i den verksamhet där de tidigare har varit sysselsatta enligt lagen om anställningsskydd (1982:80). En förutsättning för företrädesrätt är dock att arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren sammanlagt mer än tolv månader under de senaste tre åren eller, när det gäller företrädesrätt till ny säsongsanställning för en tidigare säsongsanställd arbetstagare, sex månader under de senaste två åren och att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för den nya anställningen. Företrädesrätten gäller enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) från den tidpunkt då uppsägning skedde eller besked lämnades eller skulle ha lämnats och därefter till dess nio månader har förflutit från den dag då anställningen upphörde.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2009/12/08


Kontakta personalekonomi.se