Arbetsgivardeklaration, skattedeklaration för arbetsgivare

En arbetsgivare som betalar ut löner och redovisar förmåner för anställda skall en gång per månad redovisa den föregående kalendermånadens bruttolöner, förmåner, kostnadsavdrag, arbetsgivaravgifter och avdragna preliminärskatt i en arbetsgivardeklaration.

Skattedeklarationen för arbetsgivare skall lämnas in till Skatteverket omkring den 12:e i kalendermånaden efter den kalendermånad då bruttolöner betalats ut och förmåner redovisats för de anställda, vid detta datum skall även arbetsgivaravgifterna och den avdragna preliminärskatten betalas till arbetsgivarens skattekonto.

Beskattningen av löner, andra ersättningar och förmåner sker i enlighet med kontantprincipen, detta innebär att arbetsgivarens skall redovisa ersättning och betala personalskatt baserat på utbetald bruttolön och på förmånsvärdet för de förmåner som kunnat disponeras av de anställda.

Från och med januari 2019 skall arbetsgivardeklaration lämnas på individnivå (AGI), detta innebär att arbetsgivaren skall redovisa bruttolön, förmåner, kostnadsavdrag och avdragen preliminärskatt för varje enskild anställd. Arbetsgivardeklarationen utgör underlag för den totala skattebetalning avseende arbetsgivaravgift och personalskatt som skall göras under en kalendermånad.

I ett löneprogram skapas normalt underlaget för arbetsgivardeklarationen automatiskt utifrån de lönearter som har registrerats på lönebeskeden under kalendermånaden, detta görs utifrån lönearternas koppling till rutor i arbetsgivardeklarationen. En arbetsgivare kan lämna arbetsgivardeklarationen via fil eller genom manuell inmatning.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2021/01/04


Kontakta personalekonomi.se