Semesterårsavslut

Semesterårsavslut är något som görs per automatik i ett löneprogram när intjänandeåret för ett semesterår har avslutats. Ett semestårsavslut kan även göras manuellt.

Ett semesterårsavslut innebär att antalet betalda semesterdagar och semesterlönen beräknas i semesteråret för alla anställda avseende intjänandeåret samt att antalet outnyttjade semesterdagar under det föregående semesteråret flyttas över som sparade semesterdagar.

Ett semesterårsavslut görs med automatik i ett löneprogram och det kan därför vara bra att kontrollera så att beräkningarna har genomförts på ett korrekt sätt. När det gäller timavlönades timlön och rörlig ersättning måste den beräknade semesterdaglönen kontrolleras.

Semesterdaglön är den beräknade semesterlönen under intjänandeåret dividerat med antalet betalda semesterdagar. För månadsavlönade behöver någon semesterdaglön inte beräknas för den normala månadslönen men en sådan beräkning måste göras för semesterlön som beräknats utifrån rörlig ersättning.

När ett semestårsavslut görs kan det också vara bra att kontrollera antalet sparade betalda semesterdagar, en arbetstagare får enligt semesterlagen (1977:480) endast spara betalda semesterdagar överstigande 20 och maximalt i fem år.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2009/12/08


Kontakta personalekonomi.se