Övertidsjournal, mertidsjournal och jourtidsjournal

En arbetsgivare är enligt arbetstidslagen (1982:673) skyldig att föra anteckningar om jourtid, övertid och mertid för varje enskild anställd i en övertidsjournal.

En övertidsjournal skall ange arbetsgivarens namn och den tidsperiod som avses. En arbetsgivare måste kunna redovisa övertid, mertid och jourtid per anställd i en övertidsjournal för en period om 4 veckor, en kalendermånad och ett kalenderår.

I en övertidsjournal redovisas övertid, mertid och jourtid för varje anställd med anställningsnummer och namn. I en del löneprogram går det att skriva ut en övertidsjournal för valfri löneperiod baserat på löneutbetalningsdatum.

Enligt arbetstidslagen (1982:673) får en anställd maximalt arbeta övertid med 48 timmar under 4 veckor, med 50 timmar under en kalendermånad och med 200 timmar under ett kalenderår. Jourtid får per arbetstagare tas ut med högst 48 timmar under 4 veckor och med högst 50 timmar per kalendermånad enligt arbetstidslagen (1982:673). En anställd får maximalt arbeta mertid under 200 timmar per kalenderår enligt arbetstidslagen (1982:673). Under speciella omständigheter kan även nödfallsövertid tas ut av arbetstagarna enligt arbetstidslagen (1982:673).

Anteckningar gällande övertid, mertid och jourtid i en övertidsjournal skall sparas under kalenderåret och i ytterligare två kalenderår.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2009/12/09


Kontakta personalekonomi.se