Milersättning och bilersättning vid löneregistrering med exempel

Milersättning eller bilersättning är en upp till vissa gränsvärden skattefri kostnadsersättning som en arbetsgivare kan betala ut till en anställd som använder egen bil eller själv betalar drivmedlet för förmånsbil vid tjänstekörning.

Milersättningen är skattefri upp till vissa av Skatteverket fastställda gränsvärden och utbetald bilersättning som överstiger de skattefria gränsvärdena skall behandlas som vanlig kontant bruttolön.

En arbetsgivare måste få underlag från den anställde i form av en körjournal eller en reseräkning för att kunna betala ut skattefri milersättning till den anställde. Underlagen måste sparas av arbetsgivaren i minst 7 år för att arbetsgivaren skall kunna verifiera att kostnadsersättningarna var skattefria.

Milersättning är skattefri endast om den avser körning i tjänsten när den anställde har haft egen bil eller förmånsbil och betalat drivmedlet själv. Den skattefria milersättningen omfattar inte utgifter för parkering, vägavgifter, broavgifter, färjeavgifter och trängselskatt så dessa utgifter får ersättas separat av arbetsgivaren.

En anställd som har fått skattefri milersättning från arbetsgivaren upp till de skattefria gränsvärdena får inte själv göra avdrag för milersättning i den privata deklarationen. En anställd som inte har erhållit skattefri milersättning eller erhållit mindre milersättning än de skattefria gränsvärdena från arbetsgivaren får göra avdrag för milersättning upp till de skattefria gränsvärdena i den privata deklarationen (inkomstdeklaration 1) om han tar upp den skattefria milersättningen från arbetsgivaren som skattepliktig kostnadsersättning i deklarationen.

För år 2024/2023 gäller följande schablonvärden för skattefri milersättning vid tjänstekörning enligt Skatteverket.

Egen bil: 25 kr/mil
Eldriven förmånsbil: 9,50 kr/mil
Förmånsbil som ej är helt eldriven: 12 kr/mil
Motorcykel 12,5 kr/mil
Mopedbil / EPA-traktor / A-traktor 12,5 kr/mil
Moped 6 kr/mil
Cykel 350 kr/år

Vid löneregistreringen registreras skattefri milersättning och skattepliktig milersättning med kvantitet och belopp. Skattefri milersättning utgör inte underlag för redovisning av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt medan den skattepliktiga milersättningen utgör underlag för redovisning av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt. Arbetsgivaravgiften och den avdragna preliminärskatten för skattepliktig milersättning skall redovisas i arbetsgivardeklaration och betalas till Skatteverket. Avdraget för preliminärskatt på skattepliktig milersättning skall normalt göras enligt skattetabell och preliminärskatten skall dras av från den kontanta bruttolönen. Den kontanta bruttolönen minus avdraget för preliminärskatt utgör den anställdes nettolön som skall betalas ut till den anställde.

Avdrag för preliminärskatt avseende en förmån skall inte medföra att den anställde får en negativ nettolön under månaden, om den anställde inte har någon bruttolön under en månad så skall inte heller något avdrag för preliminärskatt avseende en förmån göras.

Skattepliktig milersättning utgör en del av den pensionsgrundande inkomsten (PGI) och men inte den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) medan skattefri milersättning inte är pensionsgrundande och inte heller sjukpenninggrundande. Skattepliktig och skattefri milersättning är inte Fora-grundande, inte semesterlönegrundande och inte heller arbetstidsförktningsgrundande.

Den skattefria och den skattepliktiga milersättningen bokförs som en kostnad i samband med att löneutbetalningen bokförs då lönearterna för milersättning har kostnadskonton kopplade till sig. Underlagen i form av körjournal eller reseräkning skall inte bokföras särskilt utan milersättningarna bokförs i löneregisteringen.

En arbetsgivare som har betalat ut skattefri milersättning till en anställd skall markera ett kryss vid "Bilersättning" i ruta 050 i arbetsgivardeklarationen för den anställde. Beloppet för skattepliktig milersättning skall redovisas i ruta 011 som "Kontant ersättning" och den avdragna preliminärskatten skall redovisas i ruta 001 som "Avdragen preliminär skatt" i arbetsgivardeklarationen avseende den anställde.

Exempel: milersättning till tjänsteman med egen bil
En tjänsteman har en månadslön om 25 000 SEK och vid löneutbetalningen den 25 november år 2009 skall månadslönen avseende november månad med 168 arbetstimmar betalas ut till tjänstemannen. Under oktober år 2009 har tjänstemannen enligt körjournal kört 100 mil i tjänsten med egen bil och han skall erhålla 30 SEK per mil. Bruttolönen är 26 150, avdrag för preliminärskatt skall göras enligt skattetabell 31:00 med 6 361 SEK och en nettolön om 21 639 SEK skall utbetalas till tjänstemannen.

Löneart Benämning Kvantitet Enhet À-pris Belopp Konto
101 Månadslön tjm 168 Tim 25 000 7210
730 Milersättning enl schablon 100 Mil 18,50 1 850 7331
731 Milersättning skattepliktig 100 Mil 11,50 1 150 7332

Observera att skatteavdrag enligt skattetabell 31:00 inte innebär ett avdrag om 31 % eftersom hänsyn tas till grundavdrag, jobbskatteavdrag och statlig skatt i skatteavdrag enligt skattetabell.

Exempel: milersättning till tjänsteman med förmånsbil
En tjänsteman har en månadslön om 25 000 SEK och vid löneutbetalningen den 25 november år 2009 skall månadslönen avseende november månad med 168 arbetstimmar betalas ut till tjänstemannen. Under oktober år 2009 har tjänstemannen enligt körjournal kört 100 mil i tjänsten med etanoldriven förmånsbil och han skall erhålla 15 SEK per mil. Bruttolönen är 25 550, avdrag för preliminärskatt skall göras enligt skattetabell 31:00 med 6 175 SEK och en nettolön om 20 325 SEK skall utbetalas till tjänstemannen.

Löneart Benämning Kvantitet Enhet À-pris Belopp Konto
101 Månadslön tjm 168 Tim 25 000 7210
735 Milersättning tjänstekörning 100 Mil 9,50 950 7331
731 Milersättning skattepliktig 100 Mil 5,50 550 7332

Observera att skatteavdrag enligt skattetabell 31:00 inte innebär ett avdrag om 31 % eftersom hänsyn tas till grundavdrag, jobbskatteavdrag och statlig skatt i skatteavdrag enligt skattetabell.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2023/12/26


Kontakta personalekonomi.se