Förmån av enklare förtäring och förfriskningar

Enklare förtäring och förfriskningar utgör skattefria personalvårdsförmåner för de anställda om den enklare förtäringen och förfriskningarna erbjuds hela personalen.

Personalvårdsförmåner är enligt inkomstskattelagen (1999:1229) skattefria förmåner av mindre värde som inte är en direkt ersättning för utfört arbete utan som består av enklare åtgärder för att skapa trivsel i arbetet eller som lämnas på grund av sedvänja.

Som personalvårdsförmåner räknas inte rabatter, förmåner som den anställde får byta ut mot kontant ersättning, förmåner som inte riktar sig till hela personalen, eller andra förmåner som den anställde får utanför arbetsgivarens arbetsplatser genom kuponger eller något motsvarande betalningssystem.

Enklare förtäring och förfriskningar är exempelvis kaffe, te, läsk, kakor, bullar, frallor och frukt. Förmånen av enklare förtäring och förfriskningar är inte skattefri om den anställde betalar för förmånen genom bruttolöneavdrag i exempelvis en löneväxling. Frukost, lunch och middag utgör inte enklare förtäring eller förfriskningar utan skall beskattas som kostförmån enligt av Skatteverket fastställda schabloner.

Förmånen av enklare förtäring och förfriskningar är skattefri för de anställda och värdet av sådana förmåner behöver därför inte tas upp på de anställdas lönebesked. De utgifter som arbetsgivaren har för enklare förtäring och förfriskningar är skattemässigt avdragsgilla och bokförs som övriga personalkostnader på exempelvis konto 7690 "Övriga personalkostnader" i arbetsgivarens bokföring. Momsen på skattemässigt avdragsgilla utgifter är avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person.

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2012/12/18


Kontakta personalekonomi.se