Bonuslön och bonus vid löneregistrering med exempel

Bonuslön är en rörlig ersättning som betalas ut i enlighet med ett bonussystem till de anställda som ingår i bonussystemet baserat på prestationer av en eller flera anställda under en viss period.

Det är mer vanligt att bonuslön utgår till anställda med en företagsledande ställning jämfört med att bonuslön utgår till anställda som inte är företagsledare. Ett bonussystem innebär i många fall att bonuslön utgår med en viss procentsats av den omsättning eller vinst som ett företag eller en resultatenhet presterat under en period och att denna totala bonuslön fördelas mellan de personer som ingår i bonussystemet.

Ett bonussystem syftar till att uppmuntra anställda till bättre prestationer jämfört med om det inte funnits något bonussystem. Ett bonussystem för chefer skall uppmuntra cheferna till att skapa långsiktig lönsamhet i det företag eller den resultatenhet som de ansvarar för. När ett bonussystem upprättas är det viktigt att se till att det uppmuntrar till rätt prestationer och inte leder till att fusk eller andra oegentligheter vidtas för att öka bonusen.

Bonuslön betalas oftast ut efter det att prestationerna i bonussystemet har fastställts och utbetalningen sker normalt endast en gång per år. Bonuslön räknas som kontant bruttolön och är normalt inte semesterlönegrundande lön eftersom kompensation för semesterlön normalt ingår i bonuslönen.

Vid löneregistreringen registreras bonuslön oftast enbart med belopp och på beloppet för den utbetalda bonuslönen skall arbetsgivaren redovisa och betala arbetsgivaravgift i enlighet med vad som gäller för den specifika personen som erhåller bonuslönen. Arbetsgivaren skall även göra avdrag för preliminärskatt enligt engångsskatt med den skattesats som antas gälla för den person som erhåller bonuslön. Den avdragna preliminärskatten skall redovisas i arbetsgivardeklaration och betalas till Skatteverket. Månadslönen (bruttolönen) minus den avdragna preliminärskatten utgör den anställdes nettolön som skall betalas ut till den anställde. Om bonuslön betalas ut en gång per månad skall skatteavdrag göras enligt skattetabell.

Bonuslön är normalt pensionsgrundande, Fora-grundande, grundande för tjänstepension och sjukpenninggrundande vilket innebär att en viss procentsats av bruttolönen ger pensionsrätt, försäkringsrätt och rätt till sociala ersättningar från Försäkringskassan såsom sjukpenning. Bonuslön kan vara grundande för fackavgift, facklig granskningsavgift och arbetstidsförkortning. En arbetstagarorganisation kan kräva att arbetsgivaren skall göra avdrag för fackföreningsavgift och eventuell facklig granskningsavgift från den anställdes nettolön och betala dessa avgifter till fackföreningen åt arbetstagaren.

I arbetsgivardeklarationen avseende den anställde skall beloppet för bonuslönen redovisas i ruta 011 som "Kontant ersättning" och den avdragna preliminärskatten skall redovisas i ruta 001 som "Avdragen preliminär skatt".

Exempel: bonuslön till tjänsteman
Under det brutna räkenskapsåret som avslutades den 31 augusti år 2009 har företaget AB gjort en vinst efter skatt om 100 MSEK och enligt bonussystemet på företaget skall 1 % av vinsten efter skatt fördelas ut som bonus till alla anställda på företaget. Det är 20 anställda på företaget AB och tjänstemannen i vårt exempel skall därför erhålla 50 000 SEK (100 MSEK*0,01/20). Inför löneutbetalningen den 25 november registreras bonuslönen om 50 000 SEK, avdrag för preliminärskatt görs enligt engångsskatt på 37 % med 18 500 SEK och en nettolön om 31 500 SEK skall utbetalas till tjänstemannen.

Löneart Benämning Kvantitet Enhet À-pris Belopp Konto
601 Bonus 50 000 7210

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2018/12/11


Kontakta personalekonomi.se