Arbetsgivarintyg och anställningsintyg

Ett arbetsgivarintyg är ett bevis för att en anställd har arbetat hos arbetsgivaren under en viss anställningstid. Ett anställningsintyg är ett intyg på vad den anställde har arbetat med hos en arbetsgivare, en förklaring till varför den anställde slutat och ett omdöme om den anställde.

En arbetsgivare bör skriva ett anställningsintyg till en anställd som slutar arbeta hos arbetsgivaren eftersom ett sådant arbetsintyg kan betyda mycket för den anställde när denne skall söka ny anställning hos en annan arbetsgivare.

Ett anställningsintyg bör skrivas under av arbetsgivaren och innehålla kontaktuppgifter till den person som skrivit under intyget, detta ger den anställde som slutar en referens som kan kontaktas av en eventuell ny arbetsgivare.

En anställd som slutar har enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring (1997:238) rätt att erhålla ett arbetsgivarintyg för arbetslöshetsförsäkring från arbetsgivaren. Ett arbetsgivarintyg för arbetslöshetsförsäkring används av en arbetslöshetskassa för att pröva rätten till ersättning från arbetslöshetskassan för en anställd som blivit arbetslös.

Ett arbetsgivarintyg för arbetslöshetsförsäkring brukar begäras av en anställd som har blivit arbetslös och arbetsgivaren är då skyldig att fylla i ett sådant arbetsgivarintyg och överlämna detta till den anställde. Ett arbetsgivarintyg för arbetslöshetsförsäkring upprättas på en särskild blankett som tillhandahålls av arbetsförmedlingen och arbetslöshetskassan.

I ett arbetsgivarintyg för arbetslöshetsförsäkring anges den anställdes personuppgifter, anställningstid, orsak till att arbetet upphört, om erbjudande till fortsatt anställning givits, arbetad tid, sysselsättningsgrad och inkomst från arbetsgivaren. Ett arbetsgivarintyg för arbetslöshetsförsäkring skall skrivas under av arbetsgivaren. Det är viktigt att arbetsgivaren fyller i arbetsgivarintyget för arbetslöshetsförsäkring på ett korrekt sätt så att inte den arbetslösa drabbas av försenad utbetalning av arbetslöshetsersättning.

Gratis mall för arbetsgivarintyg
Gratis mall för anställningsintyg

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2015/12/11


Kontakta personalekonomi.se